Fundația Michael Schmidt a susținut lansarea cărții ”Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”

Fundația Michael Schmidt, una din cele mai active organizații care promovează zona săsească din Transilvania, a susținut lansarea cărții ”Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, scrisă de cunoscuta jurnalistă Ruxandra Hurezean. Astfel, fundația a fost implicată activ atât în activitățile de strângere a informațiilor necesare, cât și în procesul de publicare a cărții și de promovare a acesteia.
Monografie dar totodată roman, datorită stilului viu și autentic în care a fost scrisă, cartea descrie în amănunt istoria satului Criț, văzută prin ochii Sofiei Folberth, care, la 94 de ani este cea mai în vârstă săsoaică din zonă. Sofia trăiește în Germania, dar se întoarce în fiecare primăvară în satul ei natal unde primește turiști din toate colțurile țării cărora le povestește cu răbdare istoria satului . Astfel, cititorii vor afla detalii inedite despre viața sașilor de odinioară, din vremurile când aceștia trăiau în vecinătăți, dar și despre impactul tradițiilor săsești, care au influențat puternic viața comunităților din zonă.
Autoarea își propune astfel să familiarizeze publicul cu moștenirea sașilor din zona Transilvaniei, oferind tuturor cititorilor oportunitatea de a cunoaște mai îndeaproape o parte importantă a istoriei României, pornind de la istoria unui mic sat.
Jurnalista Ruxandra Hurezean, specializată în reportaje sociale, a condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și pentru cea națională. Este autoarea a trei volume de reportaje și proză scurtă, iar acum a adăugat la scrierile ei și monografia ”Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, pe care a redactat-o cu ajutorul poveștilor spuse de doamna Sofia, după o perioadă de câteva săptămâni de stat de vorbă cu aceasta în biserica din Criț, dar și după studierea arhivelor satului la biblioteca din Sibiu.
Cartea a fost lansată în cadrul festivalului Săptămâna Haferland, în ziua dedicată satului Criț, iar la conferința de presă dedicată proiectului au fost prezenți, pe lângă autoare și doamna Sofia Folberth, Michael Schmidt, președintele fundației care îi poartă numele, ES Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania și ES Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei în România.
Tipărită la Editura Școala Ardeleană, cu sprijinul Fundației Michael Schmidt, cartea va fi disponibilă spre vânzare în librăriile din toată țara începând cu luna septembrie a acestui an.

Despre Fundatia Michael Schmidt

Michael Schmidt, sas originar din satul Criţ, a înființat în urmă cu mai bine de 6 ani fundația care îi poartă numele, care își propune sa susțină în mod activ valorile și tradițiile culturale ale comunității de sași din zonă. Printre proiectele derulate de Fundația „Michael Schmidt” se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea Filmului „Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț după planurile inițiale, Festivalul Săptămâna Haferland, care se desfășoară anual și strânge mii de turiști în satele din zonă, dar și proiecte care susţin învățământul în limba germană.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.