Sprijinirea învățământului din mediul rural

Fundația Michael Schmidt s-a implicat în proiecte educaționale care vizează sprijinirea învățământului în limba germană de la începutul activității sale. O nouă componentă a activității Fundației în acest domeniu  o reprezintă sprijinirea sistemului de învățământ din mediul rural.

Iar motivul care a dus la implicarea în astfel de proiecte este, pe lângă cunoașterea realităților din satele săsești, prin prezența constantă în zonă de peste 4 ani, și situația analfabestismului, funcțional sau total, din România.

În prezent, România are cea mai mare rată de analfabetism din Uniunea Europeană, fie că vorbim de analfabetismul total sau de cel funcțional, iar, așa cum e ușor de intuit, majoritatea cazurilor se întâlnesc în mediul rural.

Inspirată de munca altor fundații care activează în alte regiuni ale țării sau chiar în apropiere de Haferland, fundația și-a propus să contribuie la încurajarea învățământului în zonă, care să ducă la finalizarea studiilor de către un număr cât mai mare de copii.

Astfel, de la începutul anului, Fundația Michael Schimdt susține un program de After School pentru 12 elevi din satul Criț, în cadrul căruia copiii primesc o masă caldă, sunt asistați la efectuarea temelor și îndrumați spre o mai bună înțelegere a noțiunilor predate la școală.

În momentul de față, costul lunar pentru program este de 800 Euro, incluzând costurile meselor și ale pedagogilor implicați în pregătirea celor mici, ceea ce înseamnă că poate fi suportat de aproximativ 30 salariați cu venituri medii care redirecționeaza doar contribuția de 2% către fundație*.

În viitor însă, Fundația își propune să extindă programul, atât din punctul de vedere al numărului de copii cât și din punct de vedere al localităților vizate, însă amploarea proiectului depinde în mare măsură de donațiile obținute din partea mediului privat sau a persoanelor fizice. Tocmai de aceea, contribuția fiecăruia este importantă și ne poate ajuta să rescriem o poveste predictibilă într-una mai ușor de citit de zeci, poate chiar sute de copii.

*Calculul a fost făcut având în vedere un venit mediu de 3100 lei brut și un cost/copil de 304 lei lunar, care include 12 zile de after-school pe lună. Pentru mai multe informații în acest sens, vă rugăm să vă adresați reprezentanților Fundației folosind datele de contact de pe site.