Noutăți

Școala Germană ”Charlotte Dietrich Schule” din Sibiu a început oficial cursurile

Fundația Michael Schmidt a fost alături de cei 19 elevi prezenți la deschiderea oficială a Școlii Germane ”Charlotte Dietrich Schule” din Sibiu, școală în cărei dezvoltare s-a implicat activ prin donații constând în fonduri și în materiale didactice. Fundația a fost reprezentată chiar de Președintele său, domnul Michael Schmidt, care a ținut să fie prezent la festivitatea de deschidere și să sublinieze încă o dată rolul important pe care societatea civilă îl joacă în sprijinirea învățământului în limba germană.

Fundația Michael Schmidt a pornit “Pe urmele saşilor” împreună cu Curtea Veche Publishing

Printre proiectele de susținere și de promovare a culturii săsești, pe care Fundația Michael Schmidt le-a derulat în ultima perioadă, se numără și colecția de cărți poștale contemporane, realizate în Haferland, proiect dezvoltat împreună cu Curtea Veche Publishing

Sașii i-au așteptat în familie pe cei peste 4000 turiști prezenți la cea de-a patra ediție a festivalului Săptămâna Haferland!

A fost cea mai de succes ediție de până acum a festivalului, iar asta se datorează atât numărului mare de turiști prezenți, cât și programului variat, care a inclus zeci de activități interesante.
Astfel, cele 8 localități participante, Fișer, Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf, s-au pregătit cu concerte în bisericile fortificate, brunch-uri cu bucate săsești, dar și workshop-uri și cursuri recreative pentru cei mari și pentru cei mici.

Fundația Michael Schmidt a susținut lansarea cărții ”Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”

Fundația Michael Schmidt, una din cele mai active organizații care promovează zona săsească din Transilvania, a susținut lansarea cărții ”Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, scrisă de cunoscuta jurnalistă Ruxandra Hurezean. Astfel, fundația a fost implicată activ atât în activitățile de strângere a informațiilor necesare, cât și în procesul de publicare a cărții și de promovare a acesteia.

SoNoRo Conac concertează în Biserica Fortificată din Criț

SoNoRo Conac va concerta sâmbătă, 23 iulie, în Biserica Fortificată din Criț, județul Brașov. Evenimentul va începe la ora 17.00, iar accesul este liber.
Biserica Fortificată din Criț este una dintre puținele biserici fortificate din Transilvania a cărei orgă a fost recondiționată în totalitate acum 3 ani, de către Fundația Michael Schmidt. Aparte de acustica specială a acestui spațiu, arhitectura și istoria fascinantă a locului vor completa experiența artistică oferită publicului.
Programul muzical va cuprinde lucrări de Ludwig van Beethoven, Zoltán Kodály, Jean Sibelius și Edward Elgar, în interpretarea lui Răzvan Popovici (violă), Jan-Erik Gustafsson (violoncel) și Erik Schumann (vioară).
Concertul va fi urmat de un cocktail, ce se va desfășura la Casa Kraus, situată chiar în vecinatatea bisericii, casă care a primit numele preotului din satul Criț, Johannes Traugott Kraus, care a locuit aici la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
Casa Kraus este reprezentativă pentru tradiția arhitectonică săsească, cu porți zidite și mobilier din lemn masiv pictat manual. Clădirea a fost reconstruită după planurile originale și reintrodusă în circuitul turistic sub formă de casă de oaspeți.

Ediția Săptămâna Haferland 2016

Festivalul Săptămâna Haferland: primul festival din România dedicat turiștilor care călătoresc în familie
Cea de-a patra ediție a Săptămânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, va avea loc în perioada 10 – 15 august 2016, și așteaptă peste 2500 de turiști.
Ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală familia, iar sloganul evenimentului este “Sașii te așteaptă în familie!”. Astfel, odată cu ediția din acest an, festivalul își propune să devină primul festival dedicat turiștilor care călătoresc în familie și să le ofere acestora modalități de petrecere a timpului liber indiferent de vârstă.

Cea de-a patra ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Fișer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeș, Criț, Cloașterf și Meșendorf. În cadrul festivalului, turiștii români și străini vor putea să asiste la degustări de produse locale, concerte de muzică clasică și concerte gospel în bisericile fortificate, bal tradițional săsesc, dar și demonstrații de meșteșuguri. În plus, cei mici vor putea participa la un concurs de pictură și la șezători cu povești.
Primele trei ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4000 de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.
În 2016, organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvăneni în Germania, și-au propus ca atât numărul turiștilor cât și timpul petrecut de aceștia în zonă, să crească. Dacă în 2015 majoritatea turiștilor a participat la activitățile dintr-o singură zi de festival, la ediția din 2016, organizatorii vor ca aceștia să petreacă minim 2 zile în satele săsești din „Țara Ovăzului”. Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.
Ziua principală a ediției de anul acesta a festivalului Săptămâna Haferland se va desfășura în satul Criț, la data de 14 august 2016. Festivalul va beneficia de înaltul patronaj al dlui. Vasile Dincu, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice si al dlui. Dr. Bernd Fabritius, Președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag.
Mai mult, partenerul oficial al ediției din acest an a festivalului este Autoritatea Națională pentru Turism, care se va implica activ în promovarea evenimentului pe plan național.
Asociația Curtea Veche s-a alăturat inițiatorilor evenimentului din acest an prin prisma proiectelor comune care vizează promovarea lecturii în rândul copiilor din Haferland în cadrul unor ateliere specifice.

Preşedintele Republicii Federale Germania, dl. Joachim Gauck, alături de domnul Michael Schmidt, s-au intalnit cu scopul de a promova relaţiile bilaterale romano-germane

Michael Schmidt, preşedintele Automobile Bavaria Group, MHS Holding şi al fundaţiei ce-i poartă numele s-a întâlnit recent cu preşedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck,
cu ocazia recepției organizate în onoarea acestuia din urmă în cadrul ambasadei Germaniei în România.
Michael Schmidt este membru fondator, alături de personalităţi importante din ambele ţări, al Forumului de Cooperare Bilaterală Româno-German, entitate ce vizează crearea unei platforme comune pentru schimburi la nivel cultural, social, economic şi ştiinţific între cele două ţări.
Pentru angajamentul continuu în acest domeniu, Michael Schmidt a primit în anul 2015 „Crucea de merit în grad de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania”, oferită de domnul Joachim Gauck, Preşedintele Republicii Federale Germania.

Michael Schmidt a participat la recepția anuală organizată de Federația Germanilor Expatriați

Michael Schmidt, proprietarul Automobile Bavaria Group, a participat în data de 5 mai 2015, la Berlin, la recepția anuală organizată de Federația Germanilor Expatriați. Printre invitați s-a aflat și Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, alături de care domnul Schmidt și dl. Bernd Fabritius – Președintele Federației Germanilor Expatriați, primul român ales în Bundestag, au discutat despre proiectele culturale și sociale ale comunității germane din România, precum și despre relațiile economice dintre cele două țări. În plus, la începutul acestui an Excelență Sa Președintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck, a acordat domnului Michael Horst Schmidt „Crucea de merit în grad de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania” în semn de apreciere a angajamentului desfãșurat cu succes în favoarea relațiilor româno-germane, conservarea patrimoniului cultural al sașilor transilvăneni și a învătământului în limba germană în România.

Michael Schmidt a fost decorat cu Crucea Federală de Merit

Michael Schmidt, Președintele fundației care îi poartă numele și totodată al Automobile Bavaria Group, a fost decorat cu Crucea de merit în grad de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Excelența Sa Președintele Republicii Federale Germania, domnul Joachim Gauck, a acordat domnului Michael Horst Schmidt Crucea de merit în grad de Cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania în cadrul unei ceremonii de acordare a ordinului și a brevetului, care a avut loc la reședința Ambasadorului Germaniei la București, domnul Werner Hans Lauk, desemnat de Președintele Joachim Gauck sa înmâneze în cadru festiv această distincție domnului Schmidt, pentru merite deosebite în dezvoltarea relațiilor româno-germane și a conservării patrimoniului cultural al minorității germane în România.

Ceremonia de investire s-a bucurat de prezența Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, de cea a unor reprezentanți ai Parlamentului României, ai Bundestag-ului German și ai Casei Regale a României, precum și de cea a unor personalități importante ale vieții culturale, economice și spirituale printre care Ion Caramitru, Lazăr Comănescu, Emil Hurezeanu, Astrid Fodor, Radu Merica, Rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Profesor Doctor Ing. Ioan Bondrea, şi membrii familiei Schmidt. Domnul Michael Schmidt a adresat invitaților un discurs emoţionant în care a evocat momente importante din viața și activitatea sa de până acum: „Sunt foarte de mândru şi extrem de emoţionat să primesc această distincţie în prezenţa unui auditoriu atât de onorant. Cei care mă cunosc, ştiu că o astfel de recunoaştere înseamnă foarte mult pentru mine şi îmi dă curajul să continui pe calea care mie îmi este cea mai dragă, a proiectelor sociale şi culturale care privesc deopotrivă comunitatea saşilor şi a românilor din Transilvania, dar şi din Germania. Sunt privilegiat să fiu legat afectiv atât de strâns de cele două culturi.”

Ambasadorul Germaniei la București, domnul Werner Hans Lauk, a subliniat faptul că această distincţie nu se acordă decât acelor personalităţi care au dat dovadă de un angajament extraordinar: „Această distincţie este un semn important şi vizibil al aprecierii angajamentului dumneavoastră neobosit, desfăşurat cu succes, în favoarea relaţiilor româno-germane şi, cu precădere, pentru conservarea patrimoniului cultural al saşilor transilvăneni şi a învăţământului în limba germană în România. Atât Republica Federală Germania cât şi România au nevoie de personalităţi ca dumneavoastră, angajate şi strâns legate faţă de plaiurile natale – persoane cu suflet şi minte şi cu un angajament neobosit pentru proiecte de viitor şi pentru prietenia româno-germană.“