Bursele Deutsch hat Klasse (anul universitar 2017/2018): fonduri pentru viitoare cadre didactice în clase cu predare în limba germană

_MG_8333
Fundația Michael Schmidt a acordat pentru al cincilea an consecutiv burse de studiu studenților care se pregătesc să devină cadre didactice în clasele cu predare în limba germană.

Evenimentul de decernare a burselor Deutsch hat Klasse, prin intermediul programului PIPP (Pedagogia Învățământului primar și preșcolar) – linia germană maternă, a avut loc în data de 22 mai 2018, la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, în prezența Dr. Bernd Fabritius – Împuternicit al Guvernului Federal German pentru Imigrare și Minorități Naționale şi Preşedintele Asociației Mondiale a Saşilor, Paul-Jürgen Porr – Președintele FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România), Dr. Liana Regina Iunesch – Coordonatorul programului de studiu PIPP – linia germană maternă, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și Michael Schmidt – Fondatorul şi Preşedintele Fundației Michael Schmidt.

Suntem bucuroși să putem sprijini, pentru al cincilea an consecutiv, studenții care își doresc să devină dascăli de limba germană, mai ales fiindcă știm că cererea de clase cu predare în limba germană a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani. Educația reprezintă viitorul unei țări, iar, unul din crezurile Fundației Michael Schmidt este ca România poate avea un viitor mai bun doar prin intermediul unui învățământ de calitate, așa că e de datoria noastră să contribuim la conturarea acestuia. Programul de burse Deutsch hat Klasse este completat bineînțeles de alte proiecte în domeniul educației, pe care le derulăm, și suntem încrezători că vom avea generații viitoare din ce în ce mai bine pregătite și mai deschise spre a-și lărgi orizonturile. a declarat Michael Schmidt – Fondatorul şi Preşedintele Fundației Michael Schmidt.

Astfel, 24 de studenți înscriși în programul de studii PIPP (Pedagogia Învățământului primar) – linia germană maternă din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu au primit burse constând în plata taxelor de studiu pentru anul universitar 2017/2018. Acordarea burselor este condiționată de integrarea în sistemul de invățământ cu predare în limba germană, însă majoritatea studenților care beneficiază în prezent de burse au deja un loc de muncă în învățământ și doresc să obțină calificarea necesară.

_MG_8328

Despre bursele Deutsch hat Klasse și programul de studiu PIPP

Programul Deutsch hat Klasse încurajează activ, de la momentul lansării, din 2013, învățământul în limba germană prin burse de studiu și furnizarea de materiale didactice.

PIPP – linia germană maternă are drept scop principal formarea cadrelor didactice pentru unitățile școlare cu predare în limba germană și a fost înființat în anul 2012, ca răspuns la deficitul de cadre didactice.

Programul dispune de o abordare internațională și interactivă, în cadrul căruia sunt invitați să participe profesori din Germania și Austria, iar titularii de catedră din România acordă o atenție specială predării programei din perspectiva cercetărilor în domeniul achiziției de limbă de către copii. Este încurajată latura creativă a procesului de predare unde cursurile de pedagogie teatrală, pedagogie experiențială cu activități dedicate în afara sălilor de curs și atelierele creative joacă un rol important. Mai mult, studenții participă la activități de teambuilding și sunt încurajați să se implice în proiecte comunitare.

Programul PIPP – linia germană maternă beneficiază de bursele Deutsch hat Klasse care acoperă taxele de studiu pentru toți studenții care nu pot obține un loc gratuit în acest program, scopul fiind acela de calificare a cât mai multor cadre didactice. Pe lângă dublarea numărului de studenți ai programului PIPP, și implicit a numărului de bursieri, o altă veste încurajatoare pentru viitorul programului o reprezintă suplimentarea numărului de locuri bugetate. Astfel, începând cu următorul an universitar programul PIPP – linia germană maternă va dispune de 11 locuri bugetate anual. În perioada 2013-2018, 58 de studenți înscriși în programul de studii PIPP – linia germană maternă din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu au avut oportunitatea de a beneficia de bursele Deutsch hat Klasse.

Situație generală învățământ cu predare în limba germană

Conform unor statistici furnizate de Forumul Democrat al Germanilor din România, la nivel național, în anul școlar 2017/2018, învață 15.150 de elevi în secții cu predare în limba germană. Din acest total 9.707 de elevi sunt în clasele primare (2.084 de elevi înmatriculați în clasa 1) și în clasele gimnaziale (1.164 de elevi înmatriculați în clasa a 8-a). Pentru învățământul preșcolar există în România 139 de grădinițe cu predare în limba germană, în total 247 de grupe în care sunt înscriși 5.334 de preșcolari. La nivelul județului Sibiu, există 42 grădințe cu predare în limba germană în care sunt înmatriculați 1.625 de preșcolari.

Sursă: www.fdgr.ro/de/statistici/538

În prezent, în România, există doar trei astfel de instituții în cadrul cărora viitori dascăli se pot pregăti pentru această profesie:

Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna din Sibiu;

1. Programul „Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar“ – linia germană a Facultății de Psihologie și Științe Comportamentale a Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca;
  2. Programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Prescolar – linia germană maternă de la Facultatea de Știinte Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu.

Cererea de formare a cadrelor didactice pentru predare în limba germană a crescut datorită contextului european și politicilor educaționale europene, precum și a percepției generale, conform căreia școlile și secțiile cu predare în limba germană oferă o educație de calitate, percepția bazându-se și pe tradția și învățământului în limba germană pe plan local și, nu în ultimul rând, reputația acestuia.

_MG_8275

_MG_6558